top of page

Verlichting - Stephan King

'Jezusmina. Oké. We hebben een deal. Laat u me dan nu met rust?'

Titel: Verlichting

Auteurs: Stephan King Genre: Fictie

Uitgeverij: The House of Books

Bladzijdes: 125

Bindwijze: paperback

ISBN: 9789044365320

Prijs: 15,00 euro (bij bol.com)

Mijn beoordeling: 9/10


Scott Carey blijft gewicht verliezen zonder dat zijn uiterlijk verandert, en zo gebeuren er wel meer vreemde dingen. In het plaatsje Castle Rock belandt hij midden in een escalerende ruzie met zijn lesbische buren. Een van hen is vriendelijk, de andere cold as ice. De vrouwen willen een restaurant openen maar de inwoners willen niets weten van een lesbisch koppel. Als Scott inziet met wat voor vooroordelen zij, en hijzelf, te maken hebben, besluit hij te helpen. Onverwachte verbonden, de jaarlijkse hardloopwedstrijd en Scotts mysterieuze aandoening brengen het beste in mensen naar boven.


Bij een vluchtig bezoek aan een Albert Heijn to go naast een tramhalte in Amsterdam, viel mijn oog op een boekje dat sterk was afgeprijsd. Ik geloof dat er 3,99 euro op een rode sticker stond genoteerd. Mijn oog viel op de schrijver en zonder verder na te denken heb ik het boekje gekocht. Perfect formaat voor in mijn tas als ik mijn reis van Amsterdam naar huis maak of weer terug.

Stephan King heeft mij nooit teleurgesteld en ook nu is dat weer niet gebeurd. Hij neemt je mee in een schattig verhaal met een hoofdpersoon, Scott, waar je meteen sympathie voor gaat hebben. De karakters en de omgeving komen gelijk tot leven. Het mooie aan Stephan Kings schrijfstijl vind ik dat het eigenlijk vaak heel simpel is. Hij doet nooit zo ingewikkeld over verhaallijnen, het kan ook gewoon over één klein dingetje gaan. Maar hij schrijft het dan zó goed op dat het toch een heel interessant en intrigerend verhaal wordt.


Ik heb al die tijd op het puntje van mijn stoel gezeten. Wat zou er met Scott gebeuren? Hoe zou het eindigen? Ik kon daar zelf niet goed een invulling aan geven. Voorspelbaar was dit verhaal voor mij in ieder geval niet. Zou het een happy ending krijgen? Of toch niet? En wat zou er nou met die vervelende buren van hem gebeuren? Ik heb van het verhaal genoten en ik weet zeker dat iedereen, jong en oud, dat ook zal doen. Het is zeker geen dik boek, dus ook voor moeilijke lezers is dit zeker een aanrader!






Comments


bottom of page