top of page

Reisverslag van een kat - Hiro Arikawa

Ik ben een kat. Een naam heb ik nog niet.

Titel: Reisverslag van een kat Auteur: Hiro Arikawa

Genre: Fantasy

Uitgeverij: Ambo Anthos

Bladzijdes: 240

Bindwijze: paperback

ISBN: 9789026349782

Prijs: 16,00 euro (bij bol.com)

Mijn beoordeling: 7/10


Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa is een ode aan het leven en vriendschap en aan de kleine dingen die soms de grootste vreugde geven. Het feelgoodboek voor Japan- én kattenliefhebbers!


Reisverslag van een kat is een boek met veel lovende recensies. De cover is erg mooi, ik word er zelfs vrolijk van. Maar van de inhoud word ik iets minder vrolijk. Begrijp me niet verkeerd: dit is een mooi verhaal. Maar het voldoet niet aan mijn verwachtingen: een reisverslag vanuit het perspectief van een kat. Het kan ook aan mij liggen natuurlijk, maar ik dacht dat héél dit boek vanuit de kat zou zijn. Maar dat is niet zo. Een heel groot deel is vanuit het perspectief van Satoru, de eigenaar van Nana, de kat. Het gaat veel over zijn verleden en hoe hij zijn vrienden heeft ontmoet. Pas helemaal aan het eind begreep ik waarom er zoveel background nodig was, maar tijdens het lezen vond ik het vooral erg storend. Ik vond de stukken vanuit de kat veel leuker. Alhoewel de Japanse cultuur ook zeker wel interessant is om over te lezen.


De stukken vanuit de kat waren precies zoals ik had verwacht. De kat was sarcastisch en had problemen en gedachten die ik inderdaad bij een kat zou verwachten. Nana was natuurlijk wel wat slimmer dan de gemiddelde echt bestaande kat, maar dat gaf alleen maar meerwaarde aan het verhaal.


De sfeer van dit boek is ook prachtig. Ik krijg er een heel gezellig en familiaal gevoel bij. Nana en Satoru houden erg veel van elkaar en dat is ontzettend voelbaar.


Ook heb ik ontdekt dat mijn gave om namen te onthouden nóg slechter is als ze anders zijn dan ik gewend ben. Ik had ontzettend veel moeite met het onderscheiden van de Japanse namen en heb zelfs vele passages gelezen met in mijn hoofd een heel verkeerd persoon bij de naam. Hier schaam ik me een klein beetje voor en dit is ook gewoon mijn eigen probleem. Maar ik wilde het toch delen, want hierdoor was ik soms ontzettend in de war.


Het einde heeft tranen in mijn ogen gebracht en ook veel goed gemaakt. Aan het begin van het verhaal dacht ik de ontknoping al te weten, maar dat was niet zo. Ik begreep niet waarom ze überhaupt op reis gingen en waarom Satoru Nana zo graag bij iemand wilde achterlaten. Nu begrijp ik het wel en het breekt mijn hart.


Al met al was dit een mooi verhaal, zonder veel spanning en met iets minder kat dan je waarschijnlijk zou hopen, maar toch wel genoeg kat om het een reisverslag van een kat te noemen. Zo, dan heb ik dat ook weer gezegd.






Comments


bottom of page